Håll ditt hem fritt från möss och råttor

När det börjar bli kallt ute letar sig mössen in i värmen. Råttor trivs i mer fuktiga miljöer som källare och avlopp. Det allra bästa är att förebygga att möss eller råttor flyttar in till dig. Om detta redan har skett, kan andra metoder behövas. Vi presenterar risker och lösningar nedan.

Förebygg problem

Det mest effektiva för att förebygga att gnagarna tar sig in i bostaden är att täta alla hål. Möss behöver inte ett större hål än 6-7 mm för att kunna ta sig in. Stålull är en effektiv tätning då möss och råttor inte gnager igenom detta. En tätningsmassa anpassad för ändamålet är också ett bra alternativ.

Viktigt för att råttor inte ska trivas är att hålla rent och städat. Lämna ingen fallfrukt på marken, undvik fågelmatning som skräpar ner, undvik att ha växter och annat mot husväggen samt placera din kompost långt ifrån huset.

Ultraljudsavskräckare fungerar förebyggande genom att med sitt avskräckande ljud se till att möss och råttor inte bosätter sig i utrymmet.

Vid problem

Ultraljudsavskräckare är ett bra alternativ även vid uppmärksammade problem med oönskade gnagare. Om du har större och mer etablerade problem kan du däremot behöva komplettera med andra hjälpmedel, t.ex. slagfällor. Ladda helst fällan med något klibbigt de inte kan ta med sig, t.ex. nougat eller jordnötssmör. Tänk däremot på att inte ha mat framme i onödan. Har du fångat de möss som hade bosatt sig, bör du inte låta en slagfälla stå framme med bete om ifall att. Detta kan locka till dig gnagarna bara för att de är hungriga, inte för att de egenligen vill bosätta sig där.

Att förhindra möss och råttor från att komma in i ditt hem och effektivt bli av med dem kräver en kombination av proaktiva åtgärder och effektia hjälpmedel. Genom att följa dessa tips kan du upprätthålla ett gnagarfritt boende och hålla ditt hem säkert och rent för din familj.