Mygg och fästingmedel!

Hela året drömmer vi om sommar, sol och semester. Dessvärre får vi en hel del mindre sköna sommarkryp på köpet den här årstiden. Blodsugande myggor och farliga fästingar är två av dem. Här får ni bästa tipsen på hur ni undviker sommarplågorna.

Mygg!

Visste du att det finns över 33 000 olika myggarter i världen, men endast de så kallade stickmyggorna och knotten sticks. Somliga myggsorter trivs bättre i skogen, andra i vattenområden eller städer. Klådan vid myggbett beror på de salivämnen som myggan sprutar in, för att hindra blodet från att koagulera.

Myggen brukar dyka upp från slutet av maj i södra Sverige, i norr kommer de något senare, strax före eller runt midsommar. De är i allmänhet vanliga under hela juli, men minskar sedan kraftigt i antal. Normalt är de försvunna i slutet av augusti.

En hona kan lägga upp till 200 ägg per gång och 1000 ägg per livstid. Varje ägg som blir en hona kan i sin tur lägga 1000 nya och så är explosionen igång. Myggägg kan överleva flera år i marken för att sedan vid gynnsamma förhållanden, t.ex. översvämningar, utvecklas vidare till flygfärdiga stickmyggor.

Fästingar!

Fästingen lever 2–3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3–4 mm som vuxen. Fästingens aktivitet är som högst under senvåren och tidig höst. Fästingar finns i hela Götaland och större delen av Svealand. Numera finns det även fästingar långt upp längs Norrlands kustland. Enstaka fynd av fästingar har gjorts utanför detta huvudområde.

TBE och Borrelia

TBE och Borrelia är de vanligaste fästingöverförda sjukdomarna. Det går att vaccinera sig mot TBE men inte Borrelia. Däremot går det att behandla Borrelia. Antalet smittade av TBE stiger i Sverige, sedan år 2000 har vi sett ett ökande antal fall. Antalet varierar något från år till år men trenden är ökande.

Låt inte ettriga myggor och andra stickande, bitande och blodsugande småkryp förstöra för dig! Silverline har tagit fram effektiva Mygg- och fästingmedel Spray eller lotion baserad på citroneukalyptusolja.

 

MyggFritt spray från Silverline som är baserad på citroneukalyptusolja från växtriket. Sprayen appliceras enkelt på huden. Innehåller Aloe Vera som är mjukgörande och verkar läkande på huden. Kan användas på barn från 1 års ålder. Ger skydd i minst 6 tim mot mygg, knot och bitande flugor. 100 ml. Biocid klass 3 (Reg.nr: 4907)

 

 

MyggFritt lotion från Silverline som är baserad på citroneukalyptusolja från växtriket. Medlet appliceras och smörjs enkelt in på huden. Innehåller Aloe Vera som är mjukgörande och verkar läkande på huden. Kan användas på barn från 1 års ålder. Ger skydd i minst 6 tim mot mygg, knot och bitande flugor. 100 ml. Biocid klass 3 (Reg.nr: 4908)

 

FästingFritt spray från Silverline som är baserad på citroneukalyptusolja från växtriket. Sprayen appliceras enkelt på huden. Innehåller Aloe Vera som är mjukgörande och verkar läkande på huden. Kan användas på barn från 1 års ålder. Ger skydd i minst 6 tim mot fästingbett. 100 ml. Biocid klass 3 (Reg.nr: 4909)

 

 

Biocider skall användas på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.